Prorektor prof. dr. sc. Mario Tomiša o budućnosti Sveučilišnog centra Koprivnica: “Za dvije godine kampus će izgledati potpuno drugačije”

Na Sveučilištu Sjever prošloga tjedna se održao najvažniji događaj za Sveučilište – UNIN Connect Week. Prvi dio, od 13. do 15. svibnja, održao se u Sveučilišnom centru Varaždin, dok se drugi dio, 16. i 17. svibnja, održao u Sveučilišnom centru Koprivnica. Uvid u cijeli događaj i informacije o projektima Sveučilišta Sjever s nama je podijelio prof. dr. sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica.

Objasnite što je točno UNIN Connect Week?

UNIN Connect week ili Tjedan karijera Sveučilišta Sjever jedno je od najvažnijih, a možda i najvažnije događanje koje svake godine organiziramo u Koprivnici i Varaždinu. Cilj tog događanja je spajati naše studente i poslodavce, dakle spojiti gospodarstvo s akademskom zajednicom. Poslodavci traže kvalitetne kadrove, a naši studenti nakon završetka studija ili čak tijekom studiranja, žele zaposlenje. Kao što u našoj strategiji, misiji i viziji jasno piše: posao Sveučilišta Sjever ne završava kad neki student diplomira, nego kad nađe posao u struci. Tako da je naša velika želja, ali i zadatak, da se nakon uspješno završenog studiranja svi vi zaposlite u struci. Mi smo, kompletna ustanova sa svim zaposlenicima, vama na usluzi. Želimo spojiti poslodavce i studente i pomoći vam u pronalaženju prvog posla.

Zna li se točan podatak koliko je UNIN Connect Week pomogao studentima u pronalaženju posla?

Točnu brojku ili precizan postotak nemamo, ali mogu reći kako naših studenata gotovo da i nema na burzi, svatko tko želi raditi pronašao je posao. Jedan od načina je i UNIN Connect Week. Ono što također sigurno mnogo pomaže našim studentima u pronalaženju posla je puno praktične nastave i gostujućih predavanja. Sveučilište i izvan Tjedna karijera spaja studente i poslodavce. Poslodavcima možemo dati neku preporuku i omogućiti kontakt, a studenti se mogu javiti na objavljeni kontakt i doći na razgovor.

Spajamo poslodavce i studente na razne načine i pored Tjedna karijera, ali vjerujem kako je UNIN Connect Week značajan i uspješan jer su i gospodarstvenici i studenti njime vrlo zadovoljni. Neki se studenti zaposle već tijekom studiranja, a većina vrlo brzo nakon završetka studija. Tjedan karijera svake je godine sve uspješniji i veći te je sve više tvrtki i sadržaja.

Recite nam nešto o projektu izgradnje studentskog doma u Koprivnici.

Zadnjih nekoliko godina smo lobirali, razgovarali, pa i molili predstavnike državne vlasti kako je Koprivnica jedini sveučilišni grad u Hrvatskoj koji nema studentski dom. Nakon niza tih sastanaka konačno smo krajem prošle godine uspjeli. U službeni proračun Republike Hrvatske, pod Ministarstvom znanosti i obrazovanja stavljene su dvije stavke što se tiče studentskog doma Sveučilišta Sjever u Sveučilišnom centru Koprivnica. Prva stavka odnosi se na ovu godinu u maksimalnom iznosu do 300 tisuća eura za projektiranje studentskog doma kapaciteta 100 i nešto studenata.

Daljnjih 4,7 milijuna eura je predviđeno za izgradnju u sljedećoj godini. Upravo smo u procesu javne nabave za projektiranje i izradu projektne dokumentacije. Očekujemo kako će to biti vrlo brzo gotovo. Slijedi potpisivanje ugovora s odabranim ponuđačima za projektiranje. Oni bi negdje do jeseni trebali biti gotovi, kad bismo na temelju te projektne dokumentacije zatražili građevinsku dozvolu. Računamo do kraja ove godine ili najkasnije početkom sljedeće godine, ali po predviđenom terminskom planu građevinska dozvola bi trebala biti gotova do kraja ove godine. 

Kad bi projekt trebao biti gotov i kad možemo očekivati prve studente?

Prema toj građevinskoj dozvoli i prema troškovniku koji ćemo imati, sljedeće godine slijedi izgradnja, koja bi trebala trajati otprilike godinu dana. Dakle, cijela sljedeća godina trebala bi proći u izgradnji doma. Negdje na proljeće 2026. trebalo bi biti gotovo građenje i opremanje, a nakon toga bismo trebali dobiti prve stanare, tijekom 2026. godine.

Ovo su planovi za prvi paviljon, a na toj lokaciji smo u budućnosti predvidjeli i drugi paviljon, koji je zamišljen odmah pored prvog. U prvom paviljonu novog studentskog doma planirana je izgradnja 53 sobe; 30 dvokrevetnih soba, 10 jednokrevetnih, 10 trokrevetnih te tri posebno prilagođene sobe za osobe s invaliditetom. Predviđena su i dva poslovna prostora koji će također ići u smjeru poboljšanja studentskog standarda: kafić, pekara, dućan sa zdravom hranom, kiosk, sigurno nešto od toga. Bit će i učionica, kao i drugih sadržaja, tako da se nadam kako ćemo vama studentima pomoći u rješavanju velikog izazova, s kojim se svi zajedno borimo već godinama.

Drugi projekt je preuređenje zgrade pored Sveučilišnog centra Koprivnica, recite nešto o njoj i koja će biti funkcija.

Moram još spomenuti, studentski je dom prva infrastrukturna investicija Sveučilišta Sjever u Koprivnici koja se financira iz proračuna Republike Hrvatske. Sve ostale zgrade do sad smo napravili sami ili nam ih je poklonio grad Koprivnica. Što se drugog projekta tiče, radi se o  obnovi dvije stare zgrade preko ITU mehanizma (Integrirana Teritorijalna Ulaganja). Preko tog mehanizma grad Koprivnica je osigurao 6 milijuna eura za obnovu dvije zgrade koje će postati Znanstveno-inovacijski park Sveučilišta Sjever. Jedna je zgrada blizanka, odmah iza nastavne zgrade Sveučilišta, neto površine oko 3600 metara kvadratnih. Tu ćemo dobiti prostor za opremanje niza laboratorija, predavaonica, ureda i prostora za pokretanje poduzetničkih aktivnosti.

Druga zgrada je ona na ulazu, desno od ulazne rampe, neto površine oko 700 metara kvadratnih. Tamo će također biti uredi i prostorije za sastanke i prezentacije. S te dvije zgrade ćemo skoro udvostručiti kapacitet prostora koji imamo u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Spomenuli ste ITU mehanizam, kako je on povezan s projektima?

Projekt na koji smo aplicirali preko ITU mehanizma je ZIP, odnosno Znanstveno-inovacijski park. Namjera nam je da s tim prostorom dobijemo nove laboratorije i predavaonice za istraživanja i nastavu, ali i prostor za nove sadržaje kojima bismo pomagali studentima u otvaranju start-up i spin-off  tvrtki. Dakle, uz pomoć Sveučilišta, studenti bi dobili prostor i potporu za razvoj ideja i pokretanje razvojnih tvrtki na temelju inovacija.

Kako to mislite izvesti?

Kada studenti nešto rade na vježbama, možda im padne na pamet ideja koja bi se mogla razviti u poslovnom smislu. U tom trenutku mladi ljudi nalete na niz problema: “Ako pokrećem poduzetnički projekt i otvaram tvrtku, treba mi prostor, treba mi oprema, treba mi knjigovodstvo, treba mi potpora za EU fondove, trebaju mi savjeti kako i otkuda krenuti…” Tome služe poduzetnički inkubatori, a mi tu želimo biti bolji, brži i kvalitetniji od drugih visokoškolskih ustanova i studentima pomoći već u fazi studiranja, da studenti što ranije ožive svoje poslovne ideje.

Sve to nije moguće s postojećom infrastrukturom i zato sve ovo radimo, dobiti ćemo prostor s kojim se možemo javljati na nove natječaje: za novu opremu i proširenje istraživanja. Često je prostor uvjet za prijavu na neki natječaj, posljednjih godina je propalo mnogo dobrih ideja i projekata jer nismo imali dovoljno prostora. Stoga je ovo sjajan razvojni korak i moramo zahvaliti gradu Koprivnici koji je to prepoznao i stavio naš projekt među svoje prioritetne projekte. Mislim kako nas u sljedećih godinu i pol ili dvije čekaju lijepi izazovi i slatke brige. Sveučilišni kampus će biti veliko gradilište pa ćemo se morati malo i prilagoditi i biti strpljivi.

Ima li razlike između ta dva projekta, u smislu natječaja i dozvola?

Natječaj za projektiranje i građenje Znanstveno-inovacijskog parka je objedinjen, odnosno nemamo dva natječaja kao za studentski dom gdje prvo ide projektiranje, pa onda izgradnja. U oba slučaja se radi o tjednima do njihovog početka. Prvo kreće projektiranje i nakon odobrenja investitora kreću radovi. To bi trebalo biti negdje već na jesen, oko početka nove akademske godine.

U pitanju su zgrade iz 70-ih godina prošloga stoljeća. Noseći zidovi ostaju isti, a sve ostalo će se obnavljati. Svi radovi bi trebali trajati oko 15 mjeseci od početka gradnje, tako da ako se krene u rujnu ili listopadu – trebalo bi biti gotovo do kraja 2025. Dakle, negdje na proljeće 2026., za malo manje od dvije godine, trebali bismo imati potpuno novi izgled našeg kampusa u Koprivnici.

Osim te tri nove zgrade uredit će se i okoliš, šetnice, navigacijski paneli, hortikultura, parkinzi… Kratak video stavili smo na ekrane u zgradi Sveučilišta. Mogli ste ih vidjeti i na društvenim mrežama. To bi otprilike tako trebalo izgledati i nadam se kako ćete biti zadovoljni. Dakle, ključ svega nam je poboljšati uvjete u kojima će studenti živjeti, raditi, studirati i razvijati se.

Projekt “Šuma hrane” još je relativno nepoznat među studentima. Objasnite koja je njegova svrha.

S gradskim komunalnim poduzećem Komunalac imamo sjajnu suradnju i na njihovu inicijativu, uz financiranje njih i njihovih partnera i sponzora, na Dan planeta Zemlje, 23. travnja posađena je najveća “Šuma hrane” u Republici Hrvatskoj. Sto i pedeset voćaka koje sa svim ostalim biljkama prema permakulturnim principima žive u suživotu, gdje jedna biljka štiti drugu, jedna drugoj pomaže, ukupno je posađeno oko 1000 biljaka.

Ideja nam je bila, prema zelenoj agendi Europe, da moramo saditi nova stabla, a ne ih samo rušiti. Studentski dom će se izgraditi na mjestu sadašnjeg voćnjaka. Naša društvena odgovornost sada je povećati broj drveća u kampusu. “Šuma hrane” prvi je korak u tome da imamo što više voćnjaka, stabala i prirodne hladovine. S druge strane, to će biti na neki način “samoposluga u prirodi”. Zato se i zove “Šuma hrane”. Kad dozrele jagode, kruške, jabuke, šljive, trešnje i višnje, svi ćemo otići tamo i jednostavno ćemo ih ubrati. Zašto bismo kupovali voće, kad imamo svoje jabuke i svoje trešnje. Jako se tome veselim.

Hoće li Odjel za prehrambenu tehnologiju imati koristi ili nekakvo zaduženje u Šumi hrane?

Tako je, naši studenti Prehrambene tehnologije prilikom upisa na studij će zadužiti jednu voćku o kojoj će brinuti tijekom studiranja. Do obrane završnog rada će trebati osmisliti i napraviti svoj proizvod. Oni to jako dobro znaju, tako da osim zaposlenika Komunalca i Sveučilišta Sjever, o voćkama će se brinuti i studenti Odjela za prehrambenu tehnologiju. To će biti jako lijep prostor voćnjaka iza zgrade “blizanke” koja se obnavlja. Taman dok se zgrada obnovi i stavi u funkciju tijekom 2026. godine, očekujemo prve ozbiljnije plodove u šumi hrane.

Imat ćemo šetnicu kroz i oko voćnjaka. Bit će prirodne hladovine, što znači i mogućnost nastave na otvorenom kad je lijepo vrijeme. To je dakle mali, ali značajan korak u smjeru našeg strateškog opredjeljenja života i rada u zelenom kampusu.

Ima li nekakvih projekata koji nisu još otkriveni javnosti?

Imamo dosta projekata koji su u različitim fazama razvoja. Neki su u fazi evaluacije i čekamo finalne odluke dok su drugi u fazi pripreme, a neki su tek u početnoj fazi razrade ideja. Uglavnom, u ozbiljnoj znanstvenoj zajednici nikad nema velikih najava. Kad neki projekt bude odobren, mi ćemo ga s velikom radošću objaviti. Bit će u sljedećem periodu još puno zanimljivih i lijepih novosti iz Koprivnice, Đurđevca i Varaždina…

Ostale vijesti i događaji s prošlotjednog UNIN Connect Week-a mogu se pronaći na portalu Polaris.

Odgovori