Najbolji filmovi 2023. godine koje morate pogledati!

Prethodna godina donijela je niz nezaboravnih naslova koji su zasluženo osvojili srca publike diljem svijeta. Ovo su, prema našem mišljenju, najbolji filmovi 2023. godine koje, ako već niste, ne smijete propustiti pogledati.

1. Oppenheimer

REDATELJ: Christopher Nolan
ŽANR: biografski, drama, povijesni
DUŽINA FILMA: 180 minuta

Film “Oppenheimer”, dobitnik sedam Oscara, ističe se kao jedno od najvažnijih filmskih ostvarenja današnjice, prikazujući život fizičara Roberta Oppenheimera, ključne figure u stvaranju prve atomske bombe korištene u Drugom svjetskom ratu. Lik Roberta Oppenheimera briljantno utjelovljuje Cillian Murphy. Film pruža dublji uvid u stvarnu osobu Roberta Oppenheimera, nastanak ideje o atomskoj bombi te njezin utjecaj na svijet nakon rata. Ovaj film bez sumnje je jedan od najboljih ostvarenja 2023. godine.

Zanimljivost vezana uz film “Oppenheimer” je ta da je redatelj Christopher Nolan angažirao veliki broj stvarnih znanstvenika i povjesničara kako bi osigurao što veću autentičnost prikaza života i rada Roberta Oppenheimera.

2. Barbie

REDATELJ: Greta Gerwig
ŽANR: avantura, fantazija, komedija
DUŽINA FILMA: 114 minuta

U filmu “Barbie” glavne uloge tumače Margot Robbie kao Barbie i Ryan Gosling kao Ken. Priča prati Barbie i Kena koji, nakon što napuste šareni svijet Barbie Landa, otkrivaju da stvarni svijet donosi nove izazove i avanture. Upečatljiva ružičasta boja dominira scenografijom koja očarava gledatelje, dok cijela estetika filma izražava privid savršenstva u životu i izgledu junaka. Film promiče pozitivne poruke o prijateljstvu, hrabrosti i samopouzdanju, čineći ih popularnim među mladom publikom diljem svijeta. Film “Barbie” postavio je rekord u prodaji ulaznica, zaradivši izniman iznos koji je nadmašio sva očekivanja te ispisao povijest. Ta činjenica zasigurno ga čini jednim od najboljih filmova 2023. godine.

Jedna od zanimljivosti je ta da je Margot Robbie tijekom snimanja filma inzistirala da jednom tjedno svi na setu nose nešto ružičasto. Od onih koji se nisu pridržavali dress code-a tražila je male novčane naknade, a koje su kasnije uplaćene u dobrotvorne svrhe.

3. Uboga stvorenja

REDATELJ: Yorgos Lanthimos
ŽANR: romansa/ljubavni, znanstvena fantastika
DUŽINA FILMA: 141 minuta

U filmu “Uboga stvorenja”, koji je proglašen jednim od najboljih filmova 2023. godine, Emma Stone briljirala je kao mlada Bella Baxter te je za tu ulogu zasluženo proglašena najboljom glavnom glumicom ovogodišnjih Oscara. Na samom rubu smrti, Bella se iznenada vraća u život zahvaljujući genijalnom znanstveniku, dr. Godwinu Baxteru, čiju ulogu utjelovljuje Willem Dafoe. Odlučna istražiti svijet iznova, Bella kreće u avanturu s odvjetnikom Duncanom Wedderburnom, čiji karakter interpretira Mark Ruffalo. Njihova putovanja preko kontinenata pružaju gledateljima uzbudljivo iskustvo otkrivanja svijeta, dok Bella postaje sve hrabrija u svojoj borbi za jednakost i oslobođenje.

Jedna od zanimljivosti je ta da su umeci za kosu Emme Stone bili dugački 1,22 metra tijekom snimanja filma.

4. Ubojice cvjetnog mjeseca

REDATELJ: Martin Scorsese
ŽANR: kriminalistički, drama, povijesni
DUŽINA FILMA: 206 minuta

Film “Ubojice cvjetnog mjeseca” izazvao je veliku pozornost dolaskom u kina, ističući izvrsnu glumačku postavu i fascinantnu istinitu priču. Glumci Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone briljiraju kao Ernest i Mollie, dok Robert De Niro utjelovljuje uglednog političara Williama Halea. Radnja je smještena u 1920-e u Oklahomi, čiji su članovi postali bogati otkrićem nafte, što je kasnije potaknulo niz ubojstava. FBI pokreće istragu, a priča istražuje kulturu ubijanja i korupciju. Film donosi istinitu priču, autentičnost i nevjerojatnu glumačku postavu.

Zanimljivost: Knjiga “Ubojice cvjetnog mjeseca” Davida Granna, koja je poslužila kao inspiracija za film, rezultat je petogodišnjeg istraživanja koje uključuje FBI-jeve istrage i usmena svjedočanstva potomaka. Ova knjiga otkriva složenu i tragičnu povijest obitelji Osage, a Scorseseov film nastoji vjerno prenijeti tu priču na platno.

5. Pravednik 3

REDATELJ: Antonie Fuqua
ŽANR: Akcijski/Triler
DUŽINA FILMA: 109 minuta

I za kraj jedan osobni favorit…

U finalnom dijelu trilogije filma “Pravednik”, legendarni Denzel Washington vraća se kao Robert McCall, umirovljeni vladin plaćenik koji je odlučio ostaviti prošlost iza sebe i započeti novo poglavlje u južnoj Italiji. No, kada otkrije da su njegovi novi prijatelji postali plijenom lokalnih mafijaških bosova, McCall zaroni natrag u akciju s nevjerojatnom hrabrošću i odlučnošću. U ovoj posljednjoj borbi, on će pokazati da je pravda bezuvjetna i da neće stati sve dok ne oslobodi svoje prijatelje od zla mafije. Osobno, ovaj film predstavlja favorit za najbolji film 2023. godine.

Zanimljivost: Denzel Washington je za potrebe filma “Pravednik 3” osobno trenirao borilačke vještine kako bi što autentičnije prikazao akcijske scene umjesto korištenja dvojnika.

Najbolji filmovi 2023. godine obilježili su svojom iznimnom kvalitetom i raznolikošću. “Oppenheimer”, “Barbie”, “Uboga stvorenja”, “Ubojice cvjetnog mjeseca” i “Pravednik 3” istaknuli su se kao vrhunska filmska djela koja su zadivila publiku diljem svijeta svojim intrigantnim pričama, izvrsnim izvedbama i nezaboravnim trenucima na velikom platnu.

Više o filmovima možete pročitati ovdje.

Home

Odgovori