Računalne komponente-skuplje za preko 30%

Zbog pandemije, zastoja Ever Givena i porasta cijena goriva, računalne komponente znatno poskupile

Ukoliko ste gejmer na budžetu i vaše su računalne komponente starije od 5 godina znate da morate pomno birati koje igrice vam se smiju sviđati. Napredak tehnologije izrade igrica za računalo, PlayStation, Xbox i ostale platforme uvelike poboljšava grafiku, ali dodatno opterećuje računalo.

Autor: Darkmoon_Art, Pixabay

Razlog poskupljenja

Računalne komponente, kao što su: procesor, grafičkih kartica, RAM-a, SSD, matična kartica, napajanje i sve ostale, znatno su poskupile zbog pandemije. Više je krivaca zašto je sve poskupilo. Glavni razlog je nestašica čipova koji se proizvode na svega par mjesta na Zemlji. Zbog toga teško se do njih dolazi, a pokreću svako računalo i moderniji automobil. Drugi razlog bio je zastoj ogromnog teretnog broda Ever Givena u Sueskom Kanalu. Zastoj je uzrokovao velika čekanja na gotovo sve materijale. Najnoviji razlog je rat u Ukrajini i poskupljenje goriva s kojim se diže cijena transporta i tako poskupljuje krajnja cijena za korisnika. No za studente Sveučilišta Sjever FINA ima rješenje tako da će davati stipendiju.

Tako smo prije dvije i pol godine rabljenu gtx 1080 mogli kupiti za 1900kn, a sad je preko 3000kn. Velika razlika u cijenama mogla se vrlo jednostavno osjetiti ako ste u to doba išli po novi PC. Cijene na tržištu još će neko vrijeme biti visoke, ali kroz par godina i tome se nazire kraj.

Autor: Alexander Fox, Pixabay

Autor: Bruno /Germany, Pixabay

Intel donosi revoluciju u računalne komponente

Intel, vodeća kompanija za proizvodnju mikroprocesora najavila je plan vrijedan 80 milijardi dolara za proširenje kapaciteta proizvodnje, piše Bug.hr. Čeka nas velika prekretnica u tehnologiji dolaskom kvantnih procesora koji će dodatno unaprijediti „gaming expirience“, ali i znatno povećati budžet za kupovinu računala. Intel je također najavio da će nova poduzeća za izradu poluvodiča niknuti u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Poljskoj i Španjolskoj, a projekt ulaganja trajat će do deset godina.